Ik kon niet slapen (over de werking van caffeine)

Ik lag, na een weekend kamperen met vrienden, (leuk, intensief en vooral veel buiten) behoorlijk wakker in bed. Ik was doodop. Dat voelde ik, maar tegelijkertijd niet slaperig. Opeens drong het tot me door.

Koffie. Ik had laat op de middag nog koffie gedronken. Normaal gesproken ben ik maar een zeer matige koffie drinker. Op 1 a 2 kopjes cafeïnevrije koffie (waar  nog wel wát cafeïne in zit, maar daarover later meer) kom ik de laatste jaren de dag prima door. Maar die dag had ik anderhalf kopje gewone koffie gehad. De laatste zelfs nog ’s middags. Wat was hier aan de hand?

Wat koffie, of beter gezegd, cafeïne met je doet, daarover gaat dit blogbericht.

Snel werkende pep
Cafeïne is een pepmiddel. De meeste mensen weten dat uit ervaring. Het werkt op het centrale zenuwstelsel en verhoogt je bloeddruk, hartslag en ademhaling. “Ready for action!” Zegt je lichaam.

Daarnaast weert het het gevoel van vermoeidheid dat normaal gesproken in de hersenen wordt afgegeven. Cafeïne zit in koffie, maar ook in (groene) thee, chocolade, cola en in hoge mate in veel energiedrankjes. Het wordt snel opgenomen in de bloedbaan. De helft zit al zo'n 3 a 4 minuten na opname in je bloed. 

Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect. Voor sporters kan cafeïne helpen zich voor langere tijd in te spannen.  Zo staat vermeld op de site van het voedingscentrum. 

Het breekt maar langzaam af
Opmerkelijk is dat je lichaam het relatief juist langzaam weer afbreekt: Na maximaal 5 uur is  pas de helft van de cafeïne weer uit je bloed. En de volgende helft doet er nog langer over voor het uit je systeem is verdwenen.

Dat betekent dus dat als je om vijf uur ’s middags nog een kopje koffie neemt, je om tien uur ’s avonds nog steeds de helft van de cafeïne in je bloed hebt. (nou ja, gemiddeld dan he? Er zijn altijd mensen waarbij het sneller of langzamer gaat. Heeft iets te maken met je stofwisseling en bepaalde enzymen in je lichaam.)

Maar zeg nou zelf: als je moeite hebt met inslapen, dan zou je het toch niet in je hoofd halen om voor het slapen gaan nog een halve kop koffie te drinken?

En dan te bedenken dat ik regelmatig mensen ontmoet die 8 of soms nog meer koppen koffie drinken per dag…

Er zit caffeine in caffeinevrije koffie
En dan is er nog de zogeheten cafeïnevrije koffie. In deze cafeïnevrije koffie zit nog altijd een (zeer) kleine hoeveelheid snel werkende pep. De dag dat ik daarover las wist ik het. Het verklaarde waarom ik het in het verleden zelfs had gepresteerd om minder slaperig naar bed te gaan op een kopje cafeïnevrije koffie na het eten.

Nu doe ik dat niet meer. Ook geen koffie “zonder” cafeïne. Al vind ik niets zo lekker ruiken na een lekkere avondmaaltijd als koffie.

Neem contact met mij op:

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Blogs

Froukje Wijbenga is eigenaar praktijk de bovenkamer. In haar blogs schrijft ze over kleine, dagelijkse, interessante of opvallende zaken uit haar praktijk en haar persoonlijke leven.

 

 

Slaap beter - Ga later naar bed

03 juni, 2022
‘Ik raad je aan de komende tijd later naar bed te gaan en eerder eruit te komen.’ Zei ik tegen haar. Ongelovig keek ze me aan. ‘Zodat je niet meer dan 8 uur per nacht in bed ligt’, ging ik verder. Ze kneep in haar handen. ‘oeh… Dan slaap ik vast…

Winterdip en voorjaarsmoeheid - de Bovenkamer weet raad

05 apr, 2022
Praktijk de Bovenkamer weet raad...Beste Bovenkamer, ik heb iedere winter last van een winterdip. Het begint al in november, december. Ik sleep me de dagen door en kom voor mijn gevoel pas weer tot leven als de narcissen gaan bloeien en de zomertijd…

Iedereen wordt blij van de lente

17 mrt, 2022
Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: "Jammer, is de winter nóu alweer voorbij ?!" Iedereen wordt blij van de lente. Maar hoe komt dat eigenlijk? LichtDat heeft vooral met licht te maken.Het wordt langer licht en het licht buiten is ook feller dan…

050 - 21 12 745
froukje@praktijk-debovenkamer.nl
www.praktijk-debovenkamer.nl
Vismarkt 34a
9711 KT Groningen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

De praktijk is Geregistreerd lid van koepelorganisatie het RBCZ, beroepsvereniging NVPA en geschilleninstantie SCAG

Praktijk De Bovenkamer is geregistreerd lid van de NVPA   RCBZ   SCAG   Parktijk De Bovenkamer is partner van CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht