Ik spreek dagelijks mensen met stress klachten. Sommigen zijn overspannen, anderen hebben een burn-out of kampen met burn-out klachten. Al deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Overbelast
Even bij het begin beginnen. Als je lange tijd veel energie moet leveren en je herstelt te weinig, dan raak je overbelast.

Vergelijk het met een batterij die, als hij leeg is, niet goed wordt opgeladen iedere keer. Je blijft functioneren op een (bijna) lege batterij. De balans tussen inspanning en herstel is dan verstoord geraakt.

Mentaal en lichamelijk ontregeld
Als je dan niet extra hersteltijd inlast òf je blijft geconfronteerd worden met moeilijke levensdingen zoals bijvoorbeeld werkstress, scheiding of verlies, dan put je verder uit.

Uitputting leidt tot klachten
Deze uitputting kan leiden tot klachten. Die klachten noemen we stress klachten. In de media wordt ook wel gesproken van burn-out klachten. En daar ontstaat de verwarring.

Als je burn-out klachten hebt, dan heb je last van problemen die komen door stress. Je bent bezig op te branden. Als je niet ingrijpt kan dit leiden tot overspannenheid of een burn-out, maar je zit daar nog niet in. 
Burn-out klachten hebben betekent dus hetzelfde als stress klachten hebben.
Maar níet hetzelfde als een burn-out hebben. 

Verschil
van moe naar burn outHet grote verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid gemakkelijker omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met alles wat stress oplevert om volledig te herstellen.

En om het allemaal nóg ingewikkelder te maken is de engelse vertaling van overspannen zijn.... 'burnt out'.

 

Neem contact met mij op:

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Blogs

Froukje Wijbenga is eigenaar praktijk de bovenkamer. In haar blogs schrijft ze over kleine, dagelijkse, interessante of opvallende zaken uit haar praktijk en haar persoonlijke leven.

 

 

Slaap beter - Ga later naar bed

03 juni, 2022
‘Ik raad je aan de komende tijd later naar bed te gaan en eerder eruit te komen.’ Zei ik tegen haar. Ongelovig keek ze me aan. ‘Zodat je niet meer dan 8 uur per nacht in bed ligt’, ging ik verder. Ze kneep in haar handen. ‘oeh… Dan slaap ik vast…

Winterdip en voorjaarsmoeheid - de Bovenkamer weet raad

05 apr, 2022
Praktijk de Bovenkamer weet raad...Beste Bovenkamer, ik heb iedere winter last van een winterdip. Het begint al in november, december. Ik sleep me de dagen door en kom voor mijn gevoel pas weer tot leven als de narcissen gaan bloeien en de zomertijd…

Iedereen wordt blij van de lente

17 mrt, 2022
Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: "Jammer, is de winter nóu alweer voorbij ?!" Iedereen wordt blij van de lente. Maar hoe komt dat eigenlijk? LichtDat heeft vooral met licht te maken.Het wordt langer licht en het licht buiten is ook feller dan…

Lees hier meer van mijn andere blogs.

050 - 21 12 745
froukje@praktijk-debovenkamer.nl
www.praktijk-debovenkamer.nl
Vismarkt 34a
9711 KT Groningen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

De praktijk is Geregistreerd lid van koepelorganisatie het RBCZ, beroepsvereniging NVPA en geschilleninstantie SCAG