Ik spreek dagelijks mensen met stress klachten. Sommigen zijn overspannen, anderen hebben een burn-out of kampen met burn-out klachten. Al deze begrippen worden vaak door elkaar gebruikt. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Overbelast
Even bij het begin beginnen. Als je lange tijd veel energie moet leveren en je herstelt te weinig, dan raak je overbelast.

Vergelijk het met een batterij die, als hij leeg is, niet goed wordt opgeladen iedere keer. Je blijft functioneren op een (bijna) lege batterij. De balans tussen inspanning en herstel is dan verstoord geraakt.

Mentaal en lichamelijk ontregeld
Als je dan niet extra hersteltijd inlast òf je blijft geconfronteerd worden met moeilijke levensdingen zoals bijvoorbeeld werkstress, scheiding of verlies, dan put je verder uit.

Uitputting leidt tot klachten
Deze uitputting kan leiden tot klachten. Die klachten noemen we stress klachten. In de media wordt ook wel gesproken van burn-out klachten. En daar ontstaat de verwarring.

Als je burn-out klachten hebt, dan heb je last van problemen die komen door stress. Je bent bezig op te branden. Als je niet ingrijpt kan dit leiden tot overspannenheid of een burn-out, maar je zit daar nog niet in. 
Burn-out klachten hebben betekent dus hetzelfde als stress klachten hebben.
Maar níet hetzelfde als een burn-out hebben. 

Verschil
van moe naar burn outHet grote verschil tussen overspannen zijn en een burn-out hebben, is dat overspannenheid gemakkelijker omkeerbaar is. Dat betekent dat als je de oorzaak van de stress wegneemt, je snel weer herstelt. Dit geldt niet voor een burn-out. Iemand met een burn-out moet doorgaans een lange tijd stoppen met alles wat stress oplevert om volledig te herstellen.

En om het allemaal nóg ingewikkelder te maken is de engelse vertaling van overspannen zijn.... 'burnt out'.

 

Neem contact met mij op:

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

Blogs

Froukje Wijbenga is eigenaar praktijk de bovenkamer. In haar blogs schrijft ze over kleine, dagelijkse, interessante of opvallende zaken uit haar praktijk en haar persoonlijke leven.

 

 

Slaapprobleem door je werk

15 sept, 2020
“…. Ik slaap ontzettend goed sinds onze laatste afspraak.", hoorde ik haar vertellen aan de andere kant van de lijn. Ongeveer een half jaar daarvoor had ik Arianne voor het eerst aan de telefoon gehad: een vrouw van halverwege de veertig die al…

Frisse start

27 aug, 2020
Tijdens de zomervakantie kom ik altijd helemaal los van alles wat moet. Dat is natuurlijk ook waar vakantie voor bedoeld is. Ik heb ontdekt dat er bij mij altijd een aantal fases zitten in dat loskomen. Eerst uitrustenVeel slapen en niksen. Van al…

De ultieme slaaptip

30 juni, 2020
Op een rustige najaarsochtend, vorig jaar, ging de telefoon. Radio Noord. Of ik voor een informatief programma, die middag, live in de uitzending iets wilde vertellen over slaap. “Zo spannend is het niet”, hoorde ik de redacteur zeggen. Ik zou op…

Lees hier meer van mijn andere blogs.

050 - 21 12 745
froukje@praktijk-debovenkamer.nl
www.praktijk-debovenkamer.nl
Vismarkt 34a
9711 KT Groningen

Meld je aan voor de Nieuwsbrief

Form by ChronoForms - ChronoEngine.com

De praktijk is Geregistreerd lid van koepelorganisatie het RBCZ, beroepsvereniging NVPA en geschilleninstantie SCAG